6/27/2010

Hâcet namazı

Hâcet namazı

Suâl: Çeşitli dertlerimiz, dileklerimiz oluyor. Bunların hâllolması için hâcet namazı kılınıyormuş. Bu namaz nasıl kılınır?

Cevap: Hâcet namazı birkaç şekilde kılınır:

1- Eshâb-ı kirâmdan Osman bin Huneyf hazretleri anlatır: Gözleri görmeyen bir kimse, gözlerinin açılması için Resûlullaha ricada bulundu. Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Abdest alıp iki rek'at namaz kıl, sonra şöyle duâ et!: "Allahümme innî es'elüke ve eteveccehü ileyke binebiyyî Muhammedin sallallahü aleyhi ve
sellem nebiyyirrahmeti." Daha sonra gözlerinin açılması için "Yâ Rabbî Resûlünün hürmeti için gözlerimi aç!" diye duâ et!) [Nesâî]

O kişinin, namaz kılıp duâ ettikten sonra, gözlerinin açıldığını gördük. (Tergîb)

2- Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Allahtan veya insanlardan bir isteği bulunan kimse, güzelce abdest alıp iki rek'at namaz kılsın! Sonra Allahü teâlâya hamd etsin, Resûlüne salevât getirsin sonra şu duâyı okusun!

(Lâ ilâhe illâllah-ül-halîm-ül-kerîm. Sübhânallahi Rabb-il-arş-il-azîm. Elhamdü lillâhi Rabbil âlemin. Es'elüke mûcibâti rahmetike ve azâimi mağfiretike vel ganîmete min külli birrin vesselâmete min külli ismin lâ teda' lî zenben illâ gafertehü velâ hemmen illâ ferrectehü velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehâ yâ erhâmerrâhimîn.) [Bu duâyı İslâm harfleriyle yazıp doğru olarak okumak lâzımdır.]

Hâcet namazı iki, dört veya oniki rek'at olarak kılınır. Birinci rek'atta Fâtiha'dan sonra üç kerre Âyet-el kürsî okunur, diğer rek'atlerde Fâtiha ile birer kerre İhlâs ve Muavvizeteyn [yâni iki kul'euzü] okunur. Yahut her rek'atte Fâtiha, Âyet-el-kürsî ve İhlâs okunur.

3- Bir başka hâcet namazı da şöyle:

Yatsı namazını kılıp vitri kılmadan önce, dört rek'at namaz kılınır. Birinci rek'atta bir Fâtiha, üç kerre Âyet-el-kürsî okunur. İkinci rek'atta Fâtiha'dan sonra üç kerre İhlâs ve Muavvizeteyn [yâni iki kul'euzü] okunur. Üçüncü rek'atta ilk rek'atta okunanlar okunur. Dördüncü rek'atta ise ikinci rek'atta okunanlar okunur. Namazdan sonra dileğini ister. (İmâd-ül-islâm)

Dilek Duâsı

Suâl: Bir dilek için hangi duâ okunur?

Cevap: (Fetâvâ'i kâri-ül-hidâye)de diyor ki:

(Murâdı olan meselâ bir yere sağ sâlim gidip gelmek isteyen, tehlikeli bir durumdan kurtulmak istiyen, bir dileği olan kimse, yatacağı zaman abdest almalı. Temiz bir örtü üzerinde oturup, üç salevât okumalı. Sonra besmele çekerek on Fâtiha ve sonra onbir İhlâs okumalı. Sonra üç salevât okumalı. Sonra sağ yanı üzere, yüzü kıbleye karşı olarak ve sağ elini, sağ yanağının altına koyarak yatıp uyumalıdır. Niyet ettiği şeyin nasıl olacağını bi-iznillah rü'yâda görür.)

(Mekâtîb-i şerîfe) kitâbında buyuruldu ki: Hâcetlere, dileklere kavuşmak için, iki rek'at namaz kılıp, sevâbını silsile-i aliyye denilen âlimlerin rûhuna hediye etmeli, bunların hürmeti için diyerek duâ etmelidir. Meselâ, "Yâ Rabbî, filân yere sağ sâlim gidip gelmek nasîb eyle, filân sıkıntıdan beni kurtar." gibi duâ ettikten sonra, "Bu duâmı silsile-i aliyye büyükleri hürmetine kabûl eyle" demelidir!

Namaz kılmıyanın, harâm işliyenin ve kalbi gâfil olanın duâsı kabûl olmaz. Ehl-i sünnet i'tikâdında olmıyanın okuması fâide vermez. Hak teâlâ, herşeyi bir sebep ile yaratmaktadır. Bir şeye kavuşmak istiyen, o şeyin sebebine yapışmalıdır. Rabbimiz, insana sıhhat, şifâ vermek için, duâ etmeyi, sadaka vermeyi ve ilâç kullanmayı sebep yapmıştır.

Sıkıntı Hâlinde

Suâl: Sıkıntıdan kurtulmak için ne yapmalıdır?

Cevap: Sıkıntıdan kurtulmak için sebeplere yapışmak lâzımdır. (Çalışmadan duâ eden, silâhsız savaşa giden gibidir) hadîs-i şerîfi de sebeplere yapışmayı emretmektedir. Kur'ân-ı kerîmde meâlen, (Her zorluğun bir kolaylığı vardır) buyuruluyor. Sıkıntıdan kurtulmanın da çâresi vardır. Hiç boş vakit geçirmemeli, kendine faydalı bir meşgâle bulmalıdır. (Sabır kurtuluşun anahtarıdır) sözüne uymalı, çalışıp sabrederek bir çıkış yolu aramalıdır.

Psikolog doktorlar, sıkıntının başlıca çâresinin meşgâle olduğunu söylüyorlar. Kendinize severek yapacağınız işler bulursanız, rahatlarsınız. Ayrıca ma'nevî yönden, ba'zı duâlar okumanız da faydalıdır. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

(İstigfâra devam edeni, Hak teâlâ, her türlü sıkıntı ve üzüntüden uzaklaştırır, geçim darlığından da kurtarır, ferâhlığa çıkarır, ummadığı yerden rızka kavuşturur.) [Nesâî]

(Hergün sabah akşam yedi kere, "Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hü aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabb-ül arşil azîm" okuyan, dünya ve âhıret sıkıntısından kurtulur.) [İbni Sünnî]

(Lâ ilâhe illâllah demek 99 belâyı önler. Bunun en aşağısı hemmdir.) [Deylemî]

(Lâ havle velâ kuvvete illâ billah okumak 99 derde devâdır. Bunun en hafifi hemmdir) [T.Mazharî] [Hemm, gam, üzüntü, sıkıntı demektir.]


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...