1/17/2010

Bildirdikleri vahiyden başka bir şey değildir

Resulullah efendimizin görevi Kur’an-ı kerimi tebliğ etmekle bitmemiştir. Ümmetinin nasıl bir yol takip edeceklerini bizzat göstermiştir. Peygamber efendimizin doğru yolu gösterdiği, onun bildirdiklerine güvenmek gerektiği Kur'an-ı kerimde açıkça beyan edilmektedir:


“Elbette sen onları sırat-ı müstekime (doğru yola) çağırıyorsun.” (Müminun 73)


“Ona itaat ederseniz doğru yolu bulursunuz.” (Nur 54)


“Peygamberin emrettiğine uyun, yasak ettiğinden sakının!” (Haşr 7)


“Onun bildirdikleri vahiyden başka bir şey değildir.” (Necm 4)


Allahü teâlâ, Peygamber efendimizi, saymamızı, ona salât etmemizi emrediyor:


“Allah ve melekleri, Resule salât ediyor, [onun şerefini gözetiyor ve şanını yüceltiyor ey iman edenler, siz de salât edin!” (Ahzab 56)


“Ey iman edenler, Allah ve Resulünün önüne geçmeyin. Allahtan korkun, seslerinizi, Peygamberin sesini bastıracak şekilde yükseltmeyin, birbirinizle konuştuğunuz gibi onunla yüksek sesle konuşmayın. Yoksa farkında olmadan amelleriniz boşa gider.” (Hucurat 1, 2)


Resulüne iman ve itaat olmadan Allaha iman ve itaat olmaz. Çünkü Allahü teâlâ, kendine itaati, bir çok ayette, Resulü ile birlikte zikretmiştir. Mesela buyuruyor ki:


“Resule itaat eden, Allaha itaat etmiş olur.” (Nisa 80)


“Resul, size ne verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa ondan sakının!” (Haşr 7)


“De ki, Eğer Allahı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin!" (A.İmran 31)


“De ki, Allaha ve Peygambere itaat edin! Eğer (Peygambere uymayıp) yüz çevirirlerse, (kâfir olurlar) Elbette Allah kâfirleri sevmez.” (A.İmran 32)


Allahü teâlâ, Peygamber efendimize itaati emrettiği gibi, ona muhalefeti, isyanı da yasaklamıştır:


“Kim Allaha ve Resulüne isyan eder ve hududullahı aşarsa Allah onu, temelli kalacağı Cehenneme sokar.” (Nisa 14) (Hududullah, Allahın emir ve yasakları)


“Doğru yol belli olduktan sonra, Peygambere karşı geleni ve müminlerin yolundan başka bir yola uyanı, o yolda bırakır ve cehenneme sokarız.” (Nisa 115)


“Ey iman edenler, sizi hayat verecek şeylere [dinin emirlerine] davet edince, Allaha ve Resulüne icabet edin!” (Enfal 24)


“Allaha ve Resulüne karşı gelen, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur.” (Ahzab 36)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...